Sunday, August 28

Territorial Army Result will be published on Aug 31 onwards


Hello Friends!! I hope all of you are waiting for Territorial Army exam results which was conducted in the last month. The results was to be declared by August 18 but due to some unknown reasons the result might have been postponed to August 31. So, you need to wait few more days to get your results. There could be many reasons for the postponement of results and one of the reason may be high number of applications than expected. You will be receiving a mail from respective head quarters regarding your selection and you can also get a call from head quarter.


As there were many applicants this year for written exam than compared to last year there could be delay in correcting the OMR sheets of the candidates so this might be the reason behind postponing the exam result to August 31.

All the selected candidates in the written exam will get an e-mail with subject “PIB-Call Letter” or “Call Up Notice For PIB” or they may also receive a call from respective head quarters on August 31.

Keep your mobile switched on and do not ignore any calls as the call will come from Landline number.


Good Luck !
Read More »

Saturday, August 20

RECRUITMENT SCHEDULE IN INFANTRY AND ECOLOGICAL TA UNITS FOR THE 1st PHASE YEAR 2016-17 (updated)


The Indian Army recruitment board had published an advertisement regarding the recruitment of candidates for various posts for Territorial Army Units 1st phase in 2016-17.

Territorial Army TA Units Recruitment Schedule:

official Link:  Click here

Read More »

Friday, August 19

Recruitment Rally in 113 INF BN(TA) RAJPUT


Territorial Army 113 INF BN(TA) RAJPUT unit will be recruiting new (male).

States eligible : Sikkim, West Bengal, Andaman & Nicobar Inland and North East States (Assam, Manipur, Nagaland, Meghalaya, Mizoram, Tripura and Arunchal Pradesh)

Time & Venue : 
05 September, 2016 to 10  September 2016 at Binnaguri, NGOs’Accademy, Distt-Jalpaiguri, State-West Bengal from 0530h as follows. 


  • 05 Sep 2016:- For residents of West Bengal and Sikkim only.
  • 06 Sep 2016:- For residents of Assam, Maniipur, Nagaland, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Arunchal Pradesh and Andaman and Nicobar Island.
  • 07-10 Sep 2016:- Documentation, Interview and Medical Test for Selected candidates.

No fresh recruitment on 7-10 Sep 2016.

Name of Post: RT JCO (Pandit)
No of Post: 01
Educational Qualification: Minimum education qualification is graduate in any discipline from a recognized University. In addition to this the individual must also possess the following qualification
(aa) Madhyama in Sanskrit or Bhusan in Hindi or equivalent standard in the regional language concerned.
(ab) Those who have passed BA with Sanskrit/Hindi: as one of the elective (main) subjects but have not done Madhyama in Sanskrit or Bhusan in Hindi.
Age: 27 to 34 years.


Name of Post: General Duty
No of Posts: 26
Educational Qualification: Class-X pass with minimum 45% aggregate marks and minimum 33% marks in each subject. Class-X pass only for person living in Assam, Tripura, Meghalaya, Mizoram, Manipur and Nagaland. Class VIII pass to personnel living in Arunachal Pradesh and Sikkim and those who are entitled dispensation. No stipulation of percentage in cases oof Class XII.
Age: 18 to 42 years.

Name of Post: Washerman
No of Post: 01
Educational Qualification: Class-X pass. Class VIII pass for candidate belong to all seven NE states (Assam, Tripura, Meghalaya, Mizoram, Manipur and Nagaland and Arunchal Pradesh), Sikim and Andaman and Nicobar Island and those who are entitled to dispensation.
Age: 18 to 42 years.

Candidates are required to produced the following documents at the time of enrolment:
a)      Education Certificates including Board Certificates in original and photocopy.
b)      Domicile certificate in original (Issued by SDO/DM).
c)      Passport size photographs colored (6 copies).
d)     Latest character certificate (Issued during last six months)
e)      Ration Card/ Voter Identity Card/ Adhaar Card.
f)       No objection Certificate from civil employer (f employed).


Read More »

Thursday, August 18

Recruitment Rally For The Territorial Army From Five States


112 Infantry Battalion (TA) will organize a recruitment rally for Soldier General Duty, Clerk (Staff Duty) and Tradesman at 126 Inf Bn (TA) Madhopur wef 27 Aug 2016 to 05 Sep 2016. Candidates hailing from Punjab, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Delhi and Chandigarh (UT) can take part in this Rally.


Candidates belonging to the states of Himachal Pradesh and Jammu & Kashmir will be screened on 27 Aug 2016 , 
the candidates belonging to the state of Punjab & Chandigarh (UT) will be screened on 28 Aug 2016 
the candidates belonging to the states of Haryana and Delhi will be screened on 29 Aug 2016.


Candidates should be between 18 to 42 yrs of age, weight not less than 50 Kgs, minimum chest measurement between 77 - 82 cms and height should not be less than 160 cms for enrolment in the Territorial Army. The candidates appearing as Soldiers General Duty should have passed matric examination with a minimum 45% marks in aggregate and 33 % in each subject. Candidates appearing for Clerk (Staff Duty) should be 10+2 Intermediate exam passed in any stream (Arts, Commerce, Science with English) with minimum 50% marks in aggregate and atleast 40% marks in each subject & persons having proficiency in typing and operating a computer will be given additional weightage. Candidates appearing for Tradesman) should be 10th simple pass.

Source : cityairnews
Read More »

Recruitment Rally in 118 Infantry Battalion (Territorial Army) Grenadiers


118 Infantry Battalion (Territorial Army) Grenadiers, Fort Sitabuldi, Nagpur, will conduct recruitment rally for General Duty Soldier, Clerk and Tradesman.

Date : September 4, 2016 to September 10, 2016

Venue : Sitabuldi Fort, Nagpur

Eligible States : Andhra Pradesh, Telangana, Gujarat, Kerala, Tamil Nadu, Maharashtra, Karnataka, Rajasthan, Goa and the Union Territories of Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu, Lakshadeep and Pondicherry.


The candidates will have to be present at Sitabuldi Fort, Nagpur by 06:00 am on September 4, 2016, along with all original educational certificates attested copies. 20 colour passport size photographs, Domicile Certificate and any other relevant certificate, School Character, Cast Certificate, Ration Card/Voter Identity card, NCC/computer/sports (participation in National/District/State) and unmarried certificate (only for 18 to 21 years age candidates).

Criteria for enrolment:  Age should be between 18 to 42 years on the date of recruitment, Height-160 centimeters and above, Chest– 77 centimeters with minimum expansion of 5 centimeters and above and weight 50 Kilograms and above. 
Education Qualifications – GD Soldier – 10th / Equivalent pass with 45 % marks in aggregate and 33 % in each subject will be mandatory. 

Dispensation – Personnel hailing from border districts of Rajasthan (Jaisalmer and Barmer district, Shergarh, Osian and Phalodi Tehsils of Jodhpur district) and Gujarat (Ropar and Lakhpat Tehsil of Kutch district) the minimum qualification will be class 10th pass.
Clerk – Candidate should have passed 10+2/Intermediate exam from any stream (Arts, Commerce, Science with English) with minimum 40% marks in each subject and 50% marks in aggregate. Candidate must have proficiency in Computer and typing speed of minimum 30 words per minute. For Tradesman – Chef (Cook) should be minimum 10th class pass or above. Character should be Good. ‘No Objection Certificate’ from the employer, if the individual is employed. For more details contact: 118 Infantry Battalion (Territorial Army), Sitabuldi Fort, Nagpur.

Source : Nagpurtoday
Read More »

Tuesday, July 26

Woman can also join and serve in Territorial Army: Centre to HC next hearing on Sept 22


Women can join and serve in Territorial Army (TA), in its railway engineer regiments, and will also be considered for honorary commissions, the Centre has told the Delhi High Court.
The government has made the submission in an affidavit filed before a bench of Chief Justice G Rohini and Justice Sangita Dhingra Sehgal which is hearing a PIL seeking recruitment of women in TA, which is the second line of defence after the regular army.

The bench will hear the matter on September 22.

TA is an organisation of volunteers who receive military training in order to be mobilised for the country's defence in case of an emergency.
The Centre has said there is no discrimination in the selection procedure, eligibility criteria and terms of service of women candidates or officers in TA.


"The women officers in TA have been promoted to the rank of Brigadier, which is the highest rank applicable to TA officers," the affidavit said.

With regard to TA's 2015 recruitment advertisement, which mentioned only gainfully employed men and not women, the affidavit has said the advertisement was for grant of commission in infantry units of TA.

It has also said that recruitment of men in infantry units of TA is a policy decision taken as per the Territorial Army Act and the policy can be amended only if the law was amended.
With regard to the honorary commissions given to some politicians, celebrities and sportspersons, the government has said such people receive no financial benefit nor do they perform any military duties or command troops. Instead they act as "brand ambassadors" of the army to motivate the youth to join the armed forces.
This provision was initially applicable to male citizens only, but the TA Directorate decided to amend the policy and as on date, both men and women can be considered for grant of honorary commissions, the affidavit said.

The government has sought dismissal of the PIL, filed by law student Kush Kalra, saying his contention that women were not being allowed to join the TA was incorrect.
In his reply to the government’s affidavit, Kalra said, “In the prospectus, which is obtained under RTI by the petitioner, on page 9 and 10 the Eminent Personalities of Territorial Army are provided and there is no mention of any female in the list, which on the face puts down the claim of respondents that women can join Territorial Army.

“In every advertisement for recruitment to Territorial Army, the Directorate of Territorial Army has mentioned that ‘Only Male Citizens of India’ can apply for the post of officer in Territorial Army,” he has said.

In his plea, filed through advocate Jyotika Kalra, the law student has alleged “institutionalised discrimination” by the TA on the ground that women were allegedly not recruited into the organisation.

Source: TOI,HT,TRIBUNE
Read More »

Model Questions on GK part 9


01 . Which one of the following is known as the ‘Laughing Jack’ of Australia? 
(1) Platypus    
(2) Kookabara 
(3) Koala     
(4) Lyrebird 

02. The seashore temple at Mahabalipuram was built by  
(1) Mahendra Varman I   
(2) Narashimha Varman I  
(3) Nandi Varman II   
(4) Dandi Varman 

03. Who got the Gita translated into Persian? 
(1) Shah Jahan   
(2) Akbar 
(3) Murad     
(4) Dara Shikoh 

04. The Portuguese Governor who abolished Sati in Goa was 
(1) Albuquerque    
(2) Cabral 
(3) Almeida    
(4) De Braganza 

05. RBC’s do not perform aerobic respiration because these do not contain
(1) Mitochondria   
(2) Nucleus 
(3) Endoplasmic Reticulum  
(4) Lysosomes 

06. A cross between homozygous recessive and heerozyous plant is 
(1) Back cross    
(2) Test Cross 
(3) Monohybrid cross   
(4) Dihybrid cross  

07. DNA contains  
(1) Pentose sugar    
(2) hexose sugar  
(3) Erythrose sugar   
(4) Sedoheptulose sugar  

08. The significant quantitiy of upper soil is formed by  
(1) Igneous rock    
(2) Sedimentary rock  
(3) Metamorphic rock   
(4) Biological degration  

09. Who coined the term ‘gen’? 
(1) Medel     
(2) Johannsen 
(3) Watson    
(4) Beadle  

10. Saprophytes are the organisms which depend for food on 
(1) Living plants    
(2) living animals 
(3) Both dead plants and animals   
(4) Inorganic chemical compounds

1. Who had founded the Anushilan Samiti?
(a) Pramath Nath Mitra
(b) Varindra Ghosh
(c) V.D. Savarkar
(d) Narendra Gosain

2. The newspaper brought out by Bal Gangadhar Tilak to promote nationalism was___
(a) Yugantar
(b) Deshbhakti
(c) Kesari   
(d) Kranti

3. Who called Bal Gangadhar Tilak the ‘Father of Indian Unrest’?
(a) Lord Curzon
(b) Vincent Smith
(c) Valentile Chirol
(d) Henry Cotton

4. Who defended Aurobindo Ghosh in the Alipore Bomb Case?
(a) W.C. Bannerjee
(b) Surendra Nath Bannerjee
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Chitta Ranjan Das

5. Who tried the organise revolt by Indian Sepoys and Revolutionaries around 1913?
(a) Bagha Jatin 
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Ras Behari Base
(d) Sachindra Nath Sanyal

6. Name one leader of the Home Rule Movement____
(a) Annie Besant
(b) Surendra Nath Bannerjee
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Bipin Chandra Pal

7. Where and when was the Ghadar Party founded? 
(a) America, 1913
(b) England, 1917
(c) Denmark, 1921
(d) Scottland, 1925

8. What was the immediate cause for the launch of the Swadeshi Movement?
(a) The partition of Bengal done by Lord Curzon
(b) A sentence of 18 months rigorous imprisonment imposed on Lokmanya Tilak
(c) The arrest and deportation of Lala Lajpat Rai and Ajit Singh; and passing of the Punjab Colonization Bill.
(d) Death sentence pronounced on the Chapkar brothers

9. Which two revolutionaries were involved in the Muzaffarpur Murder (1908)?
(a) Binoy Bose, Badal Gupta
(b) Surya Sen, Loknath Bal
(c) Damodar and Balkrishna Chapekar
(d) Prafull Chaki, Khandinam Bose

10. ‘I am giving you a Muslim province’ __ who said?
(a) Fazi-ul-Haque
(b) Lord Curzon 
(c) Stafford Cripps
(d) Lord Mountbatten

Answers 
01. 2
02. 2
03. 4
04. 1
05. 1
06. 2
07. 1
08. 2
09. 2
10. 3
11. A
12. C
13. C
14. D
15. C
16. A
17. A
18. A
19. D
20. B
Read More »

Model Questions on GK part 8


1. Two samples A and B of the same mass of a gas, initially at the same pressure, temperature and volume are compressed to half the original volume. A isothermally and B adiabatically. The final pressure of A is
(a) greater than that of B
(b) equal to that of B 
(c) less than that of B
(d) twice that of B

2. In an isothermal expansion of a gas
(a) a pressure remains constant
(b) temperature remains constant
(c)  density remains constant
(d) none of these

3. If an ideal gas is isothermally expanded, its internal energy will
(a) increase
(b) decrease
(c)  remain the same
(d) none of these

4. A gas is a metallic cylinder is suddenly compressed by a piston which is maintained at the same position with the passage of time the pressure of air
(a) increases
(b) decreases
(c)  remains the same
(d) none of these


5. The specific heat of a gas at constant pressure is greater than the specific heat at constant volume because 
(a) word is done is the expansion of the gas at constant pressure
(b) work is done in the expansion of the gas at constant volume 
(c) the attraction between the molecules increases at constant pressure
(d) the molecular collision increases at constant pressure

6 A gas has
(a) one specific heat
(b) two specific heat
(c)  three specific heat
(d) infinite specific heat

7. The heat transferred by the radiator of a refrigerator is
(a) more than that at the freezer
(b) less than that at the freezer
(c)  the same as that at the freezer
(d) none of these

8. Melting point of ice
(a) increase with increase of pressure
(b) decreases with increase of pressure
(c) is independent of pressure
(d) none of these

9. Two blocks of ice when pressed together joint to form one block because 
(a) of heat produced during pressing 
(b) of cold produced during pressing
(c)  melting point of ice increases with increase of pressure
(d) melting point of ice decreases with increased of pressure 

10. In a pressure cooker the cooking is fast because
(a) the boiling point of water is raised by the increased pressure inside the cooker
(b) the boiling point of water is lowered by the increased pressure
(c)  more steam is available to cook the food at 1000 ° C 
(d) none of these

11. Wheat is mainly grown in
1)Haryana
2)Punjab
3)Uttar Pradesh
4)All of the above

12. Important Rabi crops are
1)Wheat
2)Barley
3)Mustard
4)All of the above

13. Cardamom is mainly grown in
1)Karnataka
2)Punjab
3)(a) and (b) Above
4)Himachal Pradesh

14. The plantation crops include
1)Tea
2)Rubber
3)Coffee
4)All of the above

15. Onion is mainly grown in
1)Maharashtra
2)Karnataka
3)Gujarat
4)All of the above

16. Agricultural sector contributes nearly __________ per cent of the national income of our country.
1)26
2)27
3)29
4)none of these

17. Major crop seasons in India
1)Rabi
2)Kharif
3)Zaid
4)All of the above

18. Which one of the following is not correct? 
1)Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Goa and Maharastra are the main states producing cashew nuts
2)90% of the world demand of cashew nut is met by India
3)Cashew nut requires average temperature between 10C to 450C, rainfall between 85cm to 300 cm.
4)All of the above

19.The Rabi crops are sown in the period between October and December and harvested in
1)January and February
2)April and May
3)February and March
4)None of the above

20.The Kharif crops are sown in the months of ------ and are harvested in September and October.
1)July and August
2)June and July
3)April and May
4)February and March

Answers key

1.(c)
2.(b)
3.(c)
4.(b)
5.(a)
6.(d)
7.(a)
8.(b)
9.(d)
10.(a)
11. C
12. D
13. A
14. D
15. A
16. D
17. D
18. B
19. C
20. A
Read More »

Math Practice SET 6


1. What is the measure of the angle which is one fifth of its supplementary part?
(a) 15°
(b) 30°
(c) 36°
(d) 75°

2. Consider the following statements:
If a transversal line cuts two parallel lines then
1. Each pair of corresponding angles are equal. 
2. Each pair of alternate angles are unequal.
Among these, true statements are–
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2 

3. If each interior angle of a regular polygon is 144°, then what is the number of sides in the polygon?
(a) 10
(b) 20
(c) 24
(d) 36

4. If sum of external and interior angle at a vertex of a regular polygon is 150°; number of sides in the polygon is
(a) 10
(b) 15
(c) 24
(d) 30

5. If sum of internal angles of a regular polygon is 1080°, then number of sides in the polygon is
(a) 6
(b) 8
(c) 10
(d) 12


6. The ratio of sides of two regular polygon is 1 : 2 and ratio of their internal angle is 2 : 3. What is the number of sides of polygon having more sides?
(a) 4
(b) 8
(c) 6
(d) 12

7. In the two regular polygon number of sides are in the ratio 5 : 4. If difference between their internal angles is 6°, then number of sides in the polygon is 
(a) 15, 12 
(b) 5, 4
(c) 10, 8 
(d) 20, 16

8. If each of interior angle of a polygon in double its each exterior angle, then number of sides in the polygon is
(a) 8
(b) 6
(c) 5
(d) 7

9. Which the following cannot be measure of an interior angle of a regular polygon?
(a) 150°
(b) 105°
(c) 108°
(d) 144°

10. Number of diagonals in a polygon having 10 sides is 
(a) 20 
(b) 40
(c) 35
(d) 32

Solutions
1. (b); Let required angle be x then its supplementary angle is (180°-x)
According to question,
x=1/5 (180°-x)   
5x=180°-x 
 ∴x=(180°)/6=30°

2.(a); Statement (1) is true. Statement (2) is wrong.

3.(a); ∵ Let number of sides be n
According to question, (n-2)180/n=144
(n-2)5=4n 
∴ n=10 

4. (c); If number of sides in regular polygon be n then
((2n-4))/n×90°-(360°)/n=150°   
((2n-4)×3)/n-12/n=5  
(6n-12-12)/n=5  
6n-24=5n 
∴n=24  

5. (b); Sum of interior angle of a regular polygon of n sides=(2n-4)×90°
∴(2n-4)×90°=1080° 
2n-4=1080÷90=12  
2n=12+4=16 
∴n=16/2=8  

6. (b); Let number of sides in two regular polygon are respectively n and 2n, then their each internal angle are respectively (nπ-2π)/n and (2nπ-2π)/2n
According to question, (((nπ-2π)/n))/(((2nπ-2π)/2n) )=2/3
Or, (n-2)π/(n-1)2π×2=2/3
Or, (n-2)/(n-1)=2/3
Or, 3n-6=2n-2 
n=4 
∴2n=8 

7. (a) Let number of sides be respectively 5x and 4x.
∴ ((2×5x-4)90°)/5x-((2×4x-4)×90°)/4x=6° 
[each interior angle=((2n-4)/n)×90°] 
(10x-4)×360°-(8x-4)×450°=20x×6° 
(10x-4)×12-(8x-4)15=4x 
120x-48-120x+60=4x 
x=3 
∴ Number of sides are respectively 5 and 12.

8. (b); Each internal angle of polygon =[(n-2)180/n]^°  
Each exterior angle of polygon=[360/n]^°
According to question, 
(n-2)180/n=2×360/n  
n-2=4     
∴n=6 

9. (b); Each interior angle of polygon=(n-2)/n×180°.=60°,  
when n=3 ,90°,   
when n=4 ,108°,  
when n=5,120°,  
when n=6 ,135°,  
when n=8 ,140°,  
when n=9 ,144° 
when n=10,150°,  
when n=12

10. (c); Since number of diagonals in n sided polygon=n(n-3)/2 
For, n=3, 
Number of diagonals=(10×7)/2=35 
Read More »

Model Question on GK part 7


1. Consider the following statements—
1. Tape worm is harmaphrodite
2. Round- worm has separate sexes
3. Filaria is caused by a nematode
4. Guinea—worm is an annelid
Which of these is correct?
(a) 1 and 2 
(b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4 
(d) 2, 3 and 4

2. Which one of following group of animals are primates?
(a) Giraffes and Zebra 
(b) monkey and apes
(c) Lemurs and horses 
(d) None of these

3. Lobaster is -
(a) An arachnoid 
(b) A crustacean
(c) An Insect 
(d) A myriapod

4. Match List-I (Name of the animal) with List-II (Class in the animal kingdom) and select the correct answer using the codes given below :
List-I                 List-II
(Name of the animal)        (Class in the animal kingdom)
A. Himalayan Salamander          1. Amphibia
B. Indian shark     2. Chondriethyes
C. Sea - horse     3. Osteichthyes
D. Tortoise      4. Reptilia 
Codes : A B C D
(a)   1  2  3  4
(b)   2  1  4  3
(c)   1  2  4  3
(d)   2  1  3  4

5. Crocodiles store fat in—
(a) Head 
(b) Stomach
(c) Tail 
(d) Arteries


6. Which one among the following is blind (Extremely poor eyesight)
(a) Bat 
(b) Echidna
(c) Flying squirrel 
(d) Slow horis

7. In which one of the following animals, is skin a respiratory organ?
(a) Coakroach 
(b) Frog
(c) Spark 
(d) Whale 

8. Which one of the following carries out the function in human being similar to the one which malpighian tubules perform in cockroach and other insects?
(a) Lung 
(b) Kidneys
(c) Heart 
(d) Reproductive organs

9. Which among the following is the largest phyllum in the animal kingdom in respect of number of species ?
(a) Annalida 
(b) Platyhelminthes
(c) Chordata 
(d) Arthropoda

10. Which one of the following statements is not correct?
(a) In the animal of plhyllum porifera, called sponges, the reproduction is only a sexual by budding
(b) Many forms of coelenterata posses a hard exoskeleton of lime to form corals
(c) Animals of phylum annelida occur in moist soil, fresh water and sea
(d) In the animals of phylum echinodermata body surface is covered allover by calcareous spines

11. The Lok Sabha is summoned to meet by the
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) President
(c) Leader of the majority party
(d) Ministry of Parliamentary Affairs

12. The salary of the Governor is charged on :
(a) the Consolidated Fund of India
(b) the Consolidated Fund of the State
(c) the Consolidated Fund of India and Consolidated Fund of the State on fifty-fifty basis
(d) the Contingency Fund of the State

13. The strength of the Council of Ministers :
(a) has been fixed by the Constitution
(b) has been fixed by the Parliament under People's Representation Act 1950
(c) is determined by the Prime Minister keeping in view the requirements of the time
(d) is determined by President

14. The Parliament can legislate on a state subject only
(a) if the legislatures of two or more states recommend that the Parliament should do so
(b) for the implementation of international treaties, agreements and conventions
(c) during national emergency
(d) in all the above cases

15. A member of the Council of Ministers can be asked to tender his resignation if he loses the confidence of :
(a) the Governor 
(b) the State Legislature
(c) the Chief Minister
(d) all the above three

16. Which one of the following factors does not play any role in determining the position of the Chief Minister?
(a) his personality
(b) his position in the party
(c) his financial status
(d) the position of his party in the State Legislature

17. All the cases regarding interpretation of the Constitution can be brought to the Supreme Court under its :
(a) original jurisdiction
(b) appellate jurisdiction
(c) advisory jurisdiction
(d) none of the above

18. The Fundamental Duties of the Indian Citizens :
(a) formed a part of the original Constitution
(b) were added by the Forty-Second Amendment
(c) were added by the Forty-Fourth Amendment
(d) were defined by the parliament through a law enacted during the emergency

19. The provisions of the Constitution relating to the establishment and abolition of the Legislative Councils can be amended by
(a) simple majority of the Parliament
(b) two-thirds majority of the two Houses of Parliament
(c) two-thirds majority of the two Houses of Parliament and majority of the states
(d) none of the above

20. The judges of the Supreme Court hold office till they reach the age of :
(a) 58 years
(b) 60 years
(c) 65 years
(d) there is no upper age limit

Answers Key:
1.d
2.d
3.b
4.a
5.c
6.a
7.b
8.b
9.d
10.b
11.b
12.b
13.c
14.d
15.c
16.c
17.b
18.b
19.a
20.c
Read More »